Curiosa Er zijn 39 producten

per pagina
Toont 1 - 18 van de 39 items
Toont 1 - 18 van de 39 items

Curiosa is een vaag begrip: het komt voornamelijk neer op bijzonderheidjes die het leven net een beetje meer geven. De officiële definitie van curiosa is een verzameling van voorwerpen die iemand de moeite waard vindt om te bewaren: voorwerpen die dus zeldzaam, vreemd of merkwaardig in hun soort zijn. Vaak vind je curiosa op tweedehandsmarkten en worden ze dus ook bestempeld als tweedehands goederen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat curiosa dus een soort antiek is en op rommelmarkten te vinden is als je goed zoekt. Vaak wordt curiosa in een adem genoemd met brocante. Dit zijn dan curiosa of oude voorwerpen die niet waardevol genoeg zijn om echt voor antiek door te gaan. Curiosa zelf kan daarentegen wel echt antiek zijn. Daarom zijn er in bijvoorbeeld de IJ-hallen speciale markten die zich concentreren op brocante, antiek en curiosa.

 

Brocante is ontleend aan het het Franse woord brocante. Dit staat voor de (verkoop van) rommel, rariteiten en tweedehands goederen. Het werkwoord brocanter staat voor het verkopen van curiosa en tweedehands goederen. Denk bijvoorbeeld aan het Engelse woord broker, dat lommerdhouder, pandjesbaas of verkoper van tweedehands waren betekent. Dit is af te leiden uit het woord brocante. Het verschil tussen brocante en curiosa is dat curiosa ook bijvoorbeeld door de meeste oude musea verzameld worden, terwijl brocante dat beduidend minder heeft.

 

Curiosa valt binnen veilingomschrijvingen onder alles wat niet in een andere rubriek valt. Daarom is curiosa een veelzijdige en vooral interessante duik in het diepe om inspiratie op te doen voor uw huis en de ruimte wat meer op te leuken: u weet tenslotte nooit wat u tegenkomt! Denk bijvoorbeeld aan een zeer oud hoefijzer of twee beeldjes van engeltjes die uw tuin net dat beetje extra geven. Ook biedt Boxmarkt u een jachtmes van Hermes aan: authentieker dan dat wordt het niet. Zelfs als uw behoefte heeft aan een etalage pop in uw huis, is het mogelijk om dat bij Boxmarkt waar te maken, of een oude, authentieke picknick koffer die u het gevoel heeft dat u terug bent in de twintigste eeuw en een extra gevoel van gezelligheid geeft dat de picknick manden van tegenwoordig toch niet meer na kunnen streven. Zelfs als muziekliefhebber zit u hier goed: voor u het weet heeft u die oude tourplaat van The Rolling Stones in uw handen waar u al jaren op zat te azen. Zelfs het originele reclamebord van North State Cigarettes kan een opkomst maken.

 

Bij Boxmarkt vindt u dus een breed scala aan curiosa die uw droom werkelijkheid kunnen laten worden. Hier vindt u een groot assortiment aan unieke, kleine meubels en hebbedingetjes die uw woonruimte net dat beetje extra geven waar u naar snakte. Niets erger dan een huis dat voornamelijk uit de Ikea gids lijkt te komen: als u behoefte heeft aan unieke items en zeldzaamheid in uw huis, dan zit u bij de curiosa afdeling van Boxmarkt goed.