Fotografie Er zijn 12 producten

Toont 1 - 12 van de 12 items
Toont 1 - 12 van de 12 items

Boxmarkt.nl heeft een mooie collectie antieke foto’s. Foto’s zijn afbeeldingen op een plat vlak, tot stand gekomen door middel van fotografie. Een foto is een momentopname in een bepaald kader wat de werkelijkheid van dat moment representeert. De naam fotografie komt van de Engelse astronoom John Herschel en is gebaseerd op de Griekse woorden ‘phos’ en ‘graphis’, wat licht en pen betekent. Een foto is in wezen ook niets anders dan het vastleggen van het licht op beeld en een lichtpen is daarom een uitstekend synoniem. Het beeld wordt namelijk gecreëerd door licht dat op heel gevoelig oppervlak valt, waarna een beeld ontstaat. Vroeger gebeurde dit altijd op fotofilm of polaroid, maar ondertussen heeft in Nederland de digitale camera met digitale opslag de markt overgenomen. In Nederland noemen wij een foto ook wel een ‘kiekje’, een woord dat is vernoemd naar Israël Kiek.

 

De historische, oude vintage foto’s die op Boxmarkt.nl zijn te vinden zullen fantastisch staan in elke woon- of huiskamer. De foto’s zijn echter niet de oudste foto’s die men kan vinden. Fotografie dateert al uit het jaar 1822, toen Niépce met de camera obscura voor het eerst licht wist vast te leggen op een gevoelige plaat. De fotocamera heeft sindsdien een flinke transformatie ondergaan. Waar het vroeger nodig was om de plaat lang bloot te stellen aan licht, wordt een foto nu in een fractie van een seconde gemaakt. Foto’s waren vroeger om die reden vaak veel minder scherp en lastig te maken. Voor portretten moesten mensen langere periodes stil staan en hun gezicht in plooi houden. Het is daarom niet moeilijk voor te stellen waarom actiefoto’s in die tijd niet mogelijk waren en waarom er zoveel stillevens uit de vroegere periodes dateren. Ook was het voor de jaren 1900 bijna niet mogelijk om kleurfoto’s te maken. Het was pas sinds 1930 dat de kleurenfoto zijn opmars maakte, mede door het feit dat het materiaal voor de foto’s schrikbarend duur was.

 

Fotografie is door de jaren heen voor verschillende doelen gebruikt. Op Boxmarkt.nl zijn zowel portretfoto’s als kunstzinnige foto’s te vinden om de huiskamer mee te decoreren. Waar vroeger het doel van de foto echt was om de werkelijkheid weer te geven, lopen de doelen vandaag de dag flink uiteen. Met de komst van de digitale foto en fotobewerkingsmiddelen is het mogelijk geworden de realiteit te verdraaien en te manipuleren. Niet alleen met betrekking tot kunst, maar ook als het gaat om advertenties of persfoto’s, is het mogelijk te knippen, plakken, vervormen, verdraaien en noem maar op. Een van de charmes van de vroegere foto is dat dit op dat moment nog niet echt kon, waardoor het resultaat een authentieke, fysieke foto is, losgemaakt van de digitale wereld en het computerscherm. Voor vele mensen is de oude foto nostalgisch en doet het ze herinneren aan de oude fotoboeken, die vandaag de dag toch vaak worden vervangen door digitale fotoalbums op diensten als Picasa en MyAlbum. Grijp daarom nu je kans met deze fantastische zwart-wit foto’s en bestel ze snel. Zeker de foto’s van de reeks “In LICHT & SONNE” zijn om over naar huis te schrijven!