Bakeliet Er zijn geen producten in deze categorie.

Bakeliet is de geregistreerde merknaam voor fenolhars. Het word beschouwd als de allereerste volledig synthetische kunststof. Op dit moment wordt het niet meer zo veel gebruikt, maar in de twintigste eeuw was het een van de meest gebruikte kunststoffen. Bakeliet werd ontdekt door Leo Baekeland. Baekeland was een Amerikaanse scheikundige die van origine uit België kwam. Door te experimenteren met fenol en formaldehyde kwam hij tot fenolhars, dat hij Bakeliet noemde. Hij vernoemde het product dus naar zichzelf. Bakeliet is een kunstharsproduct. Het is een product dat zeer praktisch bleek omdat het zich tijdens het productieproces in verschillende vormen laat persen. Het is daardoor dus ook een zeer gebruiksvriendelijk product, waardoor het na de uitvinding ervan al meteen populair werd. Bakeliet is een materiaal dat met name gebruikt werd in het midden van de twintigste eeuw, en op dit moment een stuk minder. Dat komt omdat Bakeliet een soort kunststof is dat zijn betekenis is verloren door de komst van nieuwere en betere kunststoffen. Echter, op Boxmarkt.nl kunt u nog wel producten aantreffen waarin de stof Bakeliet is verwerkt. Bakeliet is dus een kunststof dat met name populair was in de vorige eeuw, waardoor vintage producten deze vorm van kunststof nog regelmatig gemaakt zijn van dit inmiddels bijna zelf “vintage” product. 

Bakeliet werd in het midden van de twintigste eeuw gebruikt voor het vervaardigen van verschillende soorten producten. Zo werden hittebestendige handvatten van pannen of andere producten die heet kunnen worden vaak gemaakt van Bakeliet, doordat het geen warme geleidt. Doordat Bakeliet een vrij stevig product is werden ook de handvatten van verschillende gebruiksvoorwerpen gemaakt van Bakeliet. Voorbeelden van gebruiksvoorwerpen waarvan het handvat gemaakt is van Bakeliet zijn bijvoorbeeld scheermessen en scheerdozen.  Ook werden doppen en deksels van medicijnflessen, en van levensmiddelen- en chemicaliën containers vaak gemaakt van Bakeliet. Doordat Bakeliet een product is dat elektriciteit goed isoleert werd het ook vaak gebruikt als tussenlaag in geleiders. Bakeliet was daardoor bijvoorbeeld ook te vinden als tussenlaag bij stroomleidingen boven treinsporen. Doordat Bakeliet elektriciteit goed isoleert werd Bakeliet ook vaak gebruikt voor de bekasting van elektrische apparaten. Zo werden telefoons, radio’s, haardrogers en ook andere elektrische apparaten in het midden van de twintigste eeuw vaak van het product Bakeliet gemaakt. Hiernaast werden grammofoonplaten wel eens van het product Bakeliet gemaakt.

Op Boxmarkt.nl vindt u producten van verschillende soorten materialen, zo ook van kunststof. Kunststof is er echter in allerlei soorten en maten. Een vorm van kunststof, de allereerste compleet synthetische kunststof zelf, is Bakeliet. Bakeliet werd vroeger veel gebruikt, maar nu een stuk minder omdat er gewoonweg betere soorten kunststof zijn. Bakeliet kan u aantreffen in verschillende kunststof vintage producten, zoals bijvoorbeeld kunststof vintage telefoons. Op Boxmarkt.nl zal u dus ook producten van het product Bakeliet kunnen aantreffen.