Eames Er is 1 product.

Toont 1 - 1 van 1 item
Toont 1 - 1 van 1 item

Charles en Ray Eames waren vooraanstaande Amerikaanse designers die een ongekende bijdrage hebben geleverd aan de moderne architectuur en meubelontwerp. Niet alleen waren zijn binnen deze disciplines actief, ook waren ze actief met industrieel en grafisch design, de schilderkunst en film. Waar ze echter binnen de meubelwereld bekend om staan, zijn hun stoelen en banken van verschillende materialen zoals hout, metaal en plexiglas. Zoals de ‘Eames Lounge’ en ‘Ottoman’ uit 1956, of de ‘Molded Plywood Elephant’ uit 1945.

Charles Eames studeerde in eerste instantie architectuur aan de Universiteit van Washington, waar hij uiteindelijk vroegtijdig stopte vanwege de hoge werkdruk. In zijn periode als student was Charles altijd in de weer voor verschillende opdrachtgevers, wat voor te weinig tijd voor zijn studie zorgde. Slaaptekort werd hem uiteindelijk teveel en hij koos ervoor om voor zichzelf verder te gaan samen met zakenpartner Charles Gray. In de jaren die erop volgden werkte hij aan verschillende projecten en ging hij verder met architectuur studeren aan de Cranbrook Academy of Art. Om toegelaten te worden ontwierp hij meubelen voor het New York’s Museum of Modern Art die meteen werd beloond met de prijs voor ‘Best Organic Design in Home Furnishings’. Het waren meubelen van hout die op een speciale manier gevormd waren.

Ray Eames begon als schilder. Zij studeerde abstract expressionistische schilderkunst met Hans Hoffmann in New York en was de oprichter van de Amerikaanse Abstracte Artiesten. Toen zij in 1940 naar de Cranbrook Academy of Art leerde zij naast schilderkunst nog vele andere disciplines. In deze periode leerde ze ook Charles Eames kennen, waarmee ze later zou gaan trouwen. Tevens hielp zij Charles met de meubelstukken die zouden worden tentoongesteld in het Museum of Modern Art. Ray was een opgewekt persoon en kreeg van haar ouders mee dat ze plezier moest hebben in het leven en alles wat ze deed. Deze manier van opvoeden zou later zorgen voor verschillende innovaties in meubel design en speelgoed. Verder zou ze award winnende textiel patronen ontwerpen en ging ze naast meubelontwerp en architectuur aan de slag met afbeeldingen voor reclame, voorkanten van tijdschriften, poster, tijdlijnen, spelborden en visitekaartjes. Ook film en fotografie behoorden tot haar interesses.

Het huwelijk tussen Charles en Ray zorgde tevens voor een jarenlange samenwerking op het gebied van meubeldesign en architectuur. De twee hebben baanbrekende contributies gemaakt in beide velden en produceerden vele fantastische meubels. Ray zei altijd dat wat zij kon, Charles tien keer beter kon, maar het moge duidelijk zijn dat de twee een erg sterke invloed op elkaar hadden en dat een ontwerp van Eames, een ontwerp van beiden was. In de jaren ’50 bleven de twee moderne meubelen ontwerpen, waaronder de staaldraden stoelen voor de Herman Miller collectie. De meubels, met name stoelen en banken, waren een groot commercieel succes en ook vanuit design oogpunt waren en zijn de meubels fantastisch. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Charles en Ray in 1979 Royal Gold Medal kregen van de Royal Institute of British Architects.