Antiek Er zijn 104 producten

per pagina
Toont 1 - 18 van de 104 items
Toont 1 - 18 van de 104 items

Met het woord antiek worden oude kunstvoorworpen, oude siervoorwerpen en oude gebruiksvoorwerpen aangeduid. Het woord “oud” betekent met betrekking tot antiek niet versleten of vergaan, maar meer nostalgisch en “van vroeger”. Er zijn veel mensen die antiek tot een hobby maken. Zij speuren dan stad en land af om de beste antiek koopjes op de kop te tikken. Antiek kunt u kopen op verschillende locaties. Een populaire manier om aan antiek te komen is door het bezoeken van antiekmarktjes. Op zulke antiekmarkten staan antiekhandelaren om hun spulletjes te verkopen. Het kopen van antiek kan daardoor echt een handel worden. Het is niet zoals bij nieuwe spullen, waar u gewoonweg even naar de winkel gaat om bepaalde producten te kopen. Bij antiek gaat het echt om het speuren naar bepaalde voorwerpen of meubels. Het wordt bijna een soort spelletje. Een voorbeeld van een plek waar u gemakkelijk antiek kunt kopen is Boxmarkt.nl. Bij Boxmarkt.nl worden veel verschillende soorten antiek aangeboden en heeft u daarom ook keuze uit een groot scala aan antiek. Antiek-shoppen gaat daarom ook een stuk gemakkelijk dan op een antiekmarktje.

 

Maar wat is antiek eigenlijk precies? Een voorwerp of een meubelstuk kan immers niet zomaar antiek genoemd worden. Een voorwerp of een meubelstuk wordt pas antiek genoemd als het voldoet aan ten minste drie criteria. Het meest belangrijke criterium is het feit dat het voorwerp of meubelstuk door mensenhanden gemaakt moet zijn. Het kan niet fabrieksgemaakt zijn, er moet handenarbeid in gezeten hebben. Daarnaast moet het voorwerp of het meubelstuk ook een zekere ouderdom bezitten. Gemiddeld worden voorwerpen of meubelstukken pas gezien als antiek wanneer ze 100 jaar oud zijn of zelfs ouder dan 100 jaar oud zijn. Echter er zijn ook voorwerpen die al antiek beschouwd worden als ze pas 95 of zelfs pas 75 jaar oud zijn. De exacte leeftijd vanaf wanneer een voorwerp als antiek beschouwd kan worden verschilt dus per voorwerp, maar één ding is zeker, het moet behoorlijk oud zijn. Een ander belangrijk criterium van antiek is dat het moet worden onderscheden van kunst. Kunst is namelijk een voorwerp van uitzonderlijke en unieke kwaliteit. Dit hoeft bij antiek niet per se het geval te zijn. Bij antiek gaat het vaak over goed vakmanschap en over handenarbeid, maar het gaat niet over het maken van kunstzinnige voorwerpen of ontwerpen. Antieke voorwerpen zijn ook vaak (maar niet altijd) voorwerpen met een bepaald nut, zoals bijvoorbeeld een kandelaar of een fotolijst. Ook meubelstukken zoals een bank of een bureau kunnen als antiek beschouwd worden.

 

Het is dus duidelijk dat niet zomaar alles antiek genoemd mag worden, daarnaast is het ook belangrijk dat er een goed onderscheid gemaakt wordt tussen antiek en kunst. Antiek is er in allerlei soorten en maten. Zo ook bij Boxmarkt.nl. Op Boxmarkt.nl is er namelijk een hele pagina gewijd aan antiek en aan de verschillende soorten antiek.