Netsuke Er zijn 7 producten

Toont 1 - 7 van de 7 items
Toont 1 - 7 van de 7 items

Netsuke die op Boxmarkt.nl te vinden zijn, zijn miniatuur sculpturen afkomstig uit Japan. De japanners vonden in de 17e eeuw de beeldjes uit voor praktische redenen. Traditionele Japanse kimono’s hadden geen zakken, maar de mannen die ze droegen hadden wel plek nodig om hun persoonlijke spullen in op te bergen. Het ging hier om zaken zoals geld, tabak, pijp, zegels en medicijnen. De oplossing was om deze spullen op te bergen in zakjes, of draagbare bakjes die sagemono worden genoemd. Deze sagemono werden met touwtjes aan de kimono’s gehangen. Deze sagemono konden simpele zakjes zijn of gewoven bakjes, maar vaak ging de voorkeur uit naar ontzettend mooie handgemaakte bakken die dichtgingen door kralen aan het koord. De netsuke had als functie dit koord dicht te houden bovenaan het koord van de kimono.

 

Boxmarkt.nl heeft verschillende netsuke uit verschillende tijdsperiodes. De netsuke transformeerde over tijd. Waar het vroeger voornamelijk praktische voorwerpen waren en daarmee een simpel ontwerp hanteerden, werden netsuke uiteindelijk gewilde designobjecten onder Japanners. Ambachtsmannen blonken uit in het perfectioneren en zo mooi mogelijk maken van de verschillende netsuke en dit maakt het dat vandaag de dag vele netsuke nog steeds gewilde objecten zijn. De periode in Japan waarin netsuke het populairst waren dateert van ongeveer 1615 tot en met het jaar 1850. De meest gebruikte materialen omvatten voornamelijk ivoor, hardhout en metaal. Ivoor van levende dieren is tegenwoordig illegaal, maar in het Oosten en Siberië zijn nog steeds gigantische voorraden mammoet ivoor beschikbaar. Andere materialen zijn onder andere de tanden van nijlpaarden, tanden van zwijnen, de hoorns van een neushoorn, klei en porselein. Andere materialen die vrij zeldzaam zijn en waardoor de netsuke ook uitzonderlijk prijzig zijn geworden zijn: hornbill ivoor, wat van een hornbill vogel komt, kan eigenlijk geen ivoor genoemd worden en is zachter en geler dan ivoor van de olifant bijvoorbeeld. Umimatsu is een zwart koraal met een zeer compacte textuur, ideaal voor het maken van netsuke. Walrus en walvis tanden die talrijk zijn in de omgeving van Japan. En naast deze zijn er nog vele andere materialen geschikt voor de productie van netsuke, maar vrij zeldzaam.

 

De beelden die verschillende netsuke uitbeelden verschillen. Op Boxmarkt.nl zijn zowel personen te vinden, als dieren zoals een mammoet en een vleermuis. Zoals bij de meeste kunstvormen hangt het onderwerp van de netsuke af van de omgeving waarin het geproduceerd is. De meest voorkomende netsuke zijn personen, zowel beroemd als niet beroemd. Ambachten, zoals vissers, houthakker, ijzersmeden, enzovoort. Dieren nemen een groot deel van de netsuke in beslag, van katten tot octopussen en van leeuwen tot walvissen. In mindere mate komen onderwerpen als goden, planten, seksualiteit, willekeurige objecten en mythische creaties voor. Er zit erg veel tijd in het maken van een netsuke en de hoeveelheid detail en afwerking die in het beeldje zit is ontzettend knap. Met uiterste precisie zijn deze beeldjes in de 17e eeuw en later tot stand gekomen en het is uitzonderlijk dat in die periode men al over zulk soort vakmanschap beschikte. Deze beeldjes zullen niet misstaan in wat voor woon- of huiskamer en zijn uitermate geschikt om buiten hun originele functie als decoratie te dienen.