Bakeliet lampen Er zijn 5 producten

Toont 1 - 5 van de 5 items
Toont 1 - 5 van de 5 items

De ontwikkeling van bakeliet rond 1900 bracht veel mogelijkheden met zich mee. Bakeliet was dan ook een voor zeer veel producten geschikte grondstof en werd  rond het midden van de twintigste eeuw heel veel gebruikt.

De ontdekker van bakeliet was de van oorsprong Belgische scheikundige Leo Baekeland. Door te experimenteren met een mengsel van fenol en formaldehyde ontwikkelde hij uiteindelijk de kunststof bakeliet.

Bakeliet werd voor het eerst commercieel gebruikt rond 1909 door de Duitse firma Bakelite GmbH.

Bakeliet laat zich onder druk in allerlei vormen persen. Door de enorme stevigheid en isolatie vermogen werd bakeliet in eerste instantie vee gebruikt in de electrotechniek. Daarnaast werd het voor heel andere producten gebruikt zoals telefoons, radio's en deurklinken.

Bakeliet producten werden soms voorzien van asbest vezels. Dit was het geval bij producten die een grotere sterkte nodig waren zoals bv vensterbanken en toiletbrillen.

Tegenwoordig wordt bakeliet niet of nauwelijks meer gebruikt als grondstof. Door de ontwikkeling van nieuwe, goedkopere, kunststoffen is bakeliet in het vergeet hoekje beland en komen we het nu eigenlijk alleen nog tegen in decoratieve artikelen zoals lampen.

Boxmarkt.nl heeft een doorlopend wisselende collectie bakelieten lampen.