Industriële meubelen Er zijn 32 producten

per pagina
Toont 1 - 18 van de 32 items
Toont 1 - 18 van de 32 items

De laatste jaren zijn industriële meubelen, lampen en industriële interieurs immens populair geworden. De hele design wereld loopt warm voor dit type meubels die hun oorsprong kennen in de wereld van de industrie. Het zijn vaak meubelen, voorwerpen of objecten die van oorsprong werden gebruikt in een industriële setting zoals een productiefabriek of andere soorten fabriekshallen. Vervolgens krijgen ze een andere bestemming en worden ze opgeknapt, afgestoft en in een interieur geplaatst. Zowel publieke plaatsen, kantoren als woonkamers krijgen een ruwe industriële look van versleten donker hout, of zware metalen materialen die de industriële stijl kenmerken. Maar omdat de stijl zo ontzettend populair is zijn het niet alleen bestaande meubelen uit de industrie die worden verkocht. Er worden ook vele nieuwe producten op de markt gebracht die alleen de look en feel hebben van een industrieel meubelstuk. Vaak is het verschil niet in een oogopslag te zien, behalve in de prijs; originele vintage of antieke stukken zijn vaak een stuk duurder. En niet onterecht, de stukken zijn namelijk niet meer in productie, nog steeds van goede kwaliteit en misschien nog wel het belangrijkst: ze zijn uniek.

 

Industrieel is een brede term en de stijl van de meubelen is zeker niet gelijk aan de term industrieel design. Het industriële design gaat over het feit dat er producten en meubels worden ontworpen voor de industrie, voor de massaproductie. Op deze manier wordt het eenvoudig producten aan de lopende band te produceren, vaak in een zo kort mogelijk tijd, met zo min mogelijk verlies aan materialen. Deze efficiënte manier van ontwerpen en zo dus produceren kwam erg op in de jaren na de Tweede Wereld Oorlog, toen bouwmaterialen schaars waren. De meubels die uit deze tijd dateren zijn voor velen nu collectors items en kunnen zeker bestempeld worden als vintage, industrieel ontwerp. Maar niet alle ontwerpen die bestemd zijn voor de massaproductie, zeker meubels die de laatste jaren zijn geproduceerd, vallen onder de noemer industriële meubels.

 

De alsmaar populairder wordende categorie meubels heeft namelijk een kenmerkende stijl: een mix tussen hout en metaal. Niet beperkt tot het gebruik van donkere tinten, kan een industriële look ook lichte elementen bevatten. Denk aan de grote fabriekslampen met witte versleten verf. Deze lampen staan zeer goed boven grote, ruwe, onafgewerkte eettafels, of in een ruime woonkamer. Of grote oude ramen uit kerken of kathedralen, waar het glas wordt vervangen door grote spiegels. Denk verder aan bagagetrollies die werden gebruikt om zware materialen te verplaatsen in de fabriekshallen. Door de jaren heen zijn dergelijke objecten flink versleten en verbogen, waardoor ze een unieke look krijgen. Vaak worden dit soort metalen objecten nog met een zandspray afgewerkt om een nog versletenere look te bewerkstelligen. Maar hoe het meubelstuk er ook uitziet, het gaat vooral om de unieke look en feel. Industriële meubels zorgen voor een ruwe en stoere twist in elk interieur. Mix de meubels met wat moderne meubels om de gehele look wat zachter te maken, mocht het donkere en ruwe je niet bekoren.