LP's vinyl platen Er zijn 8 producten

Toont 1 - 8 van de 8 items
Toont 1 - 8 van de 8 items

Wanneer u aan het woord LP denkt dan denkt u zeer waarschijnlijk aan muziek van vroeger. Een LP, kort voor langspeelplaat, is immers een manier om muziek te beluisteren dat inmiddels niet erg vaak meer wordt gebruikt. Toch blijft de vraag naar LP’s steeds meer groeien? Hoe kan dat nou toch? Want één ding is zeker, de techniek wat betreft muziekinstallaties en manieren om muziek af te spelen zijn vandaag de dag al een stuk verder dan de LP van de jaren ’60. Een van de redenen dat LP op dit moment nog steeds in trek zijn zal dan ook door de nostalgie-factor van de LP zijn. LP’s doen mensen denken aan vroeger, waardoor het ook weer interessant en leuk wordt. Een andere reden voor de populariteit van LP’s is het feit dat LP’s op dit moment “anders” zijn. Het beluisteren van LP kan lekker tegendraads voelen, en daarom voor veel mensen aantrekkelijk, zijn. LP’s zijn terug van weggeweest. Daarom biedt Boxmarkt.nl ook een groot scala van LP’s van verschillende soorten muziek aan. LP’s zijn er namelijk niet alleen voor pop muziek, maar ook van rock muziek, van klassieke muziek en zelfs van volksmuziek. Voor elk soort muziekliefhebber is er bij Boxmarkt.nl wel een LP te vinden.

Maar wat is een LP dan eigenlijk? En wanneer is het uitgevonden? Zoals eerder gezegd staat de afkorting LP voor langspeelplaat. Een LP wordt ook wel eens geschreven als elpee. Daarnaast wordt een LP ook wel eens gewoonweg vinyl genoemd. Dit komt omdat een LP een van vinyl gemaakte grammofoonplaat is. Een LP biedt aan elke kant, elke LP heeft een A en een B kant, aan ongeveer 20 tot 30 minuten muziek. Dit klinkt weinig voor de moderne luisteraar die zijn of haar iPod gewend is, maar dat is nog behoorlijk veel. Albums zijn vandaag de dag nog steeds afgesteld op deze luistertijd. De afkorting LP staat, naast voor langspeelplaat, ook voor de Engelse woorden “long play”. Elke LP heeft namelijk één enkele doorlopende groef die begint met een inloop, met daarna de daadwerkelijke opname en de muziek en eindigt met een uitloop. Het is “long play” omdat de muziek en de groef eigenlijk onophoudelijk lang doorgaan. Doordat een LP altijd dezelfde grootte hadden kon er eigenlijk altijd ongeveer evenveel muziek op de plaat. Dit vond men niet altijd even prettig omdat mensen zo nu en dan ook wel eens meer muziek op een plaat wilden krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen werd de snelheid waarmee een plaat ronddraaide aangepast. Hoe sneller de plaat draait, hoe sneller de groef werd doorlopen, en hoe minder muziek er op een plaat paste.

Er zijn in de loop der jaren erg veel verschillende soorten platen verschenen, en ook vandaag de dag verschijnen er weer platen. Er zijn inmiddels artiesten die ervoor kiezen om hun album enkel op vinyl, dus op LP, en online te laten uitkomen. CD’s worden hierdoor wel eens achterwegen gelaten. Platen zijn inmiddels een stuk spannender dan CD’s, en daardoor zijn ze ook een stuk populairder. Het is dan ook niet gek dan Boxmarkt.nl op deze vraag inspeelt en daarom ook begonnen is met de verkoop van platen. Bent u een muziekliefhebber? Neem dan vooral een kijkje op de pagina met LP’s van Boxmarkt.nl.