Murano Er zijn 9 producten

Toont 1 - 9 van de 9 items
Toont 1 - 9 van de 9 items

Murano glas kenmerkt zich door spectaculaire kleuren en vormen. Onder de noemer Murano zijn vele ontwerpers werkzaam.

Muranoglas is glas dat is gemaakt op het eiland Murano. Murano is een eiland gelegen dicht bij de kust bij Venetië, in Italië. Muranoglas mag enkel Muranoglas genoemd worden wanneer het gemaakt is in Murano, of wanneer het volgens de tradities van Murano geproduceerd is. Op Boxmarkt.nl kunt u Muranoglas vinden in verschillende soorten en maten. Omdat Murano een verzamelterm is voor al het glas dat op Murano of volgens de regels van Murano geproduceerd werd, kan het Muranoglas qua uiterlijk nog al van elkaar verschillen. Dit kunt u ook terugzien in de producten van Muranoglas die te verkrijgen zijn op Boxmarkt.nl.

Muranoglas dankt zijn ontstaan aan de bloeiende glasindustrie in Venetië. De glasindustrie was zo populair in Venetië dat het op ten duur voor problemen in de stad zorgde. Venetië is immers een stad met vele kleine steegjes en veel water, en weinig grote wegen. Door de vele glasovens zie zich in het begin van de 13e eeuw in Venetië bevonden en de hoge temperatuur van deze glasovens, was een uitslaande brand in een glasfabriek in Venetië geen onbekend gezicht. Deze uitslaande branden zorgen logischerwijs voor veel schade en rookoverlast. Dit was natuurlijk erg vervelend voor de bewoners van de legendarische stad Venetië. Daarom besloot men dat de glasindustrie zich niet langer in Venetië mocht bevinden, en werden alle glasovens verplaats naar het nabij gelegen eiland Murano. Hiernaast werd de glasindustrie in Murano, en daarmee in Venetië, meer protectionistisch. Enkel wanneer iemand lid was van de glasblazersgilde mocht diegene het beroep van glasblazer uitoefenen. Ook werd een Murano glasblazer flink gestraft wanneer hij besloot Murano te verlaten om ergens anders het beroep van glasblazer uit te oefenen. Op Murano werden de geheimen van het glasblazen van vader op zoon doorgegeven, waardoor glasblazen bij sommige families al generaties lang gedaan werd. In de 13e eeuw was Murano ook de enige plek waar glazen producten zoals flessen, coupes, lampen, spiegels en decoratieve glazen werden vervaardigd. Van de 13e eeuw tot en met de 18e eeuw verliep alles op rolletjes in Murano, en was de glasindustrie booming. Echter, na de val van de republiek Venetië in 1820 ging het ook slechter met de glasindustrie in Murano. Gelukkig kreeg het Muranoglas in het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw weer een opleving en was Muranoglas terug van weggeweest.

Het Muranoglas dat te vinden is op Boxmarkt.nl is met name Muranoglas dat in de 20e eeuw geproduceerd is. Muranoglas is er in allerlei soorten en maten. Dit ziet u dan ook terug op Boxmarkt.nl. Zoals eerder genoemd mag Muranoglas mag enkel de naam Muranoglas krijgen als het op het eiland Murano vervaardigd is of wanneer het volgens de strikte regels van Murano gemaakt is. Daarom weet u ook zeker dat wanneer u Muranoglas koopt, het ook daadwerkelijk Muranoglas is.