Thonet Er zijn geen producten in deze categorie.

Op Boxmarkt.nl zijn design meubelen van de wereldberoemde meubel-pionier Michael Thonet te vinden. Lichte houtsoorten met vriendelijke en huiselijke vormen is de kenmerkende stijl die Micheal Thonet hanteerde in de 19'e eeuw en zijn verschillende ontwerpen zijn wereldberoemd. Thonet heeft niet alleen veel invloed gehad op het ontwerp van stoelen door de jaren heen met zijn revolutionaire ontwerpen, maar ook de aandacht verlegd naar het productieproces. In zijn jaren als meubelontwerper vloeide het ontwerp van de stoel namelijk logisch voort uit het productieproces, in plaats van dat een productieproces werd bedacht om ontworpen stoelen te fabriceren. Op deze manier waren de productiekosten laag en was er snelle massaproductie mogelijk. Deze elegante en rustig ogende houten stoelen zijn veelal in cafe's terug te vinden en zijn zeer gewild als bijvoorbeeld eetkamer stoelen. De ronde vormen van gebogen hout zorgen voor een sierlijk beeld in elk interieur.

Michael Thonet was de zoon van een lederbewerker en leerde de stiel van schrijnwerker, voordat hij zich in 1819 vestigde als zelfstandig meubelmaker in zijn geboortestad Boppard. Qua stijl bleef hij bij de conventionele Biedermeijerstijl een Duits/Oostenrijkse kunststroming van de periode 1815-1848. Kenmerkend voor deze stijl is dat na de vele oorlogen er geen behoefte meer was aan de harde heroïsche invloeden in de kunst en ook meubelontwerp. Er was meer vraag naar huiselijkheid, vriendelijke vormen en nationale ornamenten zoals het nationale wapen. Hout en dan met name de lichte houtsoorten deden het erg goed en domineerden de meubelen in die periode. Ook Thonet hanteerde deze stijl en focuste zich met name op het productieproces; hij zocht middelen om sneller en goedkoper te produceren, met minder verspilling aan materiaal. Thonet poogt vanaf het begin al hout te buigen om zo tot de mooie ronde vormen in zijn stoelen te komen. Zijn vroegere Bopparder stoelen weken qua stijl en uiterlijk weinig af van andere stoelen op de markt, maar in tegenstelling tot zijn concurrenten experimenteerde hij met verschillende processen om het hout te buigen, kocht hij een molen om zijn eigen lijm te fabriceren en vroeg hij patenten aan op zijn methodes om hout te buigen.

De patenten die Thonet aanvroeg werden allemaal afgewezen en uiteindelijk bleef hij met torenhoge schulden achter. Al zijn eigendommen werden in Boppard verkocht en Thonet verhuisde naar Wenen om verder te gaan als meubelmaker. Een eigen bedrijf opzet kon in die tijd niet vanwege de reglementering op het gildenwezen en hij moest bij een gevestigde schrijnwerker in dienst treden. In Wenen lukte het hem wel om een patent aan te vragen op zijn methode om hout te buigen en dit was voor hem het begin om in 1849 zelfstandig verder te gaan. In de jaren die erop volgden verbeterde Thonet zijn methode om hout te buigen keer op keer. Van dunne latjes, tot gebundelde dunne staafjes hout en uiteindelijk in 1859 met een baanbrekend proces het buigen van massieve houtstaven. Deze productiemethoden zorgen voor snelle, makkelijke en goedkope productie en zijn ontwerpen waren een logisch gevolg van de methode in plaats van andersom. Dit maakt het dat de stoelen van Thonet elegant zijn met haar simpele ronde vormen en gebruik van beukenhout. Nu, zo'n 150 jaar later, zijn de meubelen van Thonet nog altijd zéér gewild.