Kandelaars Er zijn 14 producten

Toont 1 - 14 van de 14 items
Toont 1 - 14 van de 14 items

Een kandelaar is een houder die voor kaarsen wordt gebruikt. Kandelaars worden dan ook gebruikt voor verlichting, rituelen of simpelweg ter decoratie. In het Engels wordt een kandelaar ook wel een candlestick, chamberstick of candelabrum genoemd. De naam candlestick is logischer dan de naam kandelaar. Het woord candlestick stamt af van het doel van de kandelaar, namelijk om het veilig vastzetten of het “to stick” van een brandende kaars. Voor de jaren 1960, werd een kandelaar ook wel een “candleholder” genoemd – een naam die voor zichzelf spreekt.

 

Voor de invoer van elektriciteit en het licht dat daarmee gepaard ging, kwamen kandelaren veel voor in huishoudens. Veel kaarsen werden vaak in een kleine kandelaar naast het bed gezet. De kandelaars die hiervoor dienden waren niet slechts bedoeld om de kaarsen in te zetten: ook hadden zij een bakje waar het gesmolten kaarsvet in opgevangen kon worden. De originele kandelaren werden gemaakt van rijst papier en werden met de hand gemaakt.

 

Vandaag de dag dienen kandelaren voornamelijk ter decoratie, maar dat doet niet af aan de schoonheid van kandelaren of de veelzijdigheid en verschillendheid die onder kandelaren heerst. Zo vind je veel kandelaren nog in moderne huishoudens als decoratief element in de woonkamer en dienen zij als sfeer maker op speciale gelegenheden. Ook zijn grote kandelaren als deze nog vaak terug te vinden in kerken. 

 

Kandelaren worden ook gebruikt bij rituelen. Hier dienen zij voor religieuze rituelen, maar ook voor spirituele diensten als functionele en symbolische lichten. In een Joods huishouden, bijvoorbeeld, dienen twee brandende kaarsen als het begin van de Sabbat op elke vrijdagavond rond de zonsondergang. In huishoudens als deze worden dus ook veel kandelaars gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de Joodse menora. Dit is een zevenarmige kandelaar die voornamelijk dienst doet als symbool voor het oude Hebreeuwse volk en het Jodendom. De Menora is een nationaal symbool van de Staat of Israel: dit is dan ook gebaseerd op de kandelaar die in de eeuwenoude tempel in Jerusalem werd gebruikt. Een andere speciale Joodse kandelaar is de Hanukiah: dit is een menora speciaal bedoeld voor de Hannuka feestdagen die rond de kerst plaatsvinden. Deze kandelaar heeft acht kaarsen, plus een extra kaars om de anderen aan te steken.

 

Altaar lampen en kandelaars worden ook in veel christelijke kerken gevonden. Kandelaars zijn dus niet strikt Joods. De speciale twee- en driearmige kandelaren, genoemd de dikirion en trikirion, worden gebruikt door de oosterse katholiek en oosterse orthodoxe bisschoppen om mensen te zegenen bij kerkdiensten.

 

Bij Boxmarkt kunt u verschillende soorten kandelaars aanschaffen om oude tijden te herleven of juist wat extra karakter aan uw huiskamer of huis aan te brengen. Zo is er een aanbod aan oude altaar kandelaars, glazen kandelaars, maar ook zelfs een kandelaar die gemaakt is van het gewei van een hert. Op deze manier weet u zeker dat uw woonkamer niet rechtstreeks uit een woongids komt, maar kunt u met behulp van wat kandelaren uw huis zo eigen maken als u dat zelf wil. Vergeet vooral geen kaarsen aan te schaffen, voor  de gezelligheid!