Arne Jacobsen Er zijn geen producten in deze categorie.

Arne Jacobsen was een Deense architect, meubel- en productontwerper. Toen Jacobsen jong was prefereerde hij schilder te worden, geïnspireerd door zijn moeder die altijd bloemmotieven schilderde. Zijn vader spoorde hem echter aan om te kiezen voor de architectuur; een discipline met meer financiële zekerheid. Van 1924 tot en met 1927 studeerde hij aan de Royal Danish Academy of Fine Arts. Arne Jacobsen, nu onder andere bekend om zijn simpele en functionele ontwerpen van stoelen, deed tijdens zijn studieperiode al mee met een ontwerp competitie op de Paris Art Deco Fair. Hier won hij een zilveren medaille voor een van zijn ontwerpen voor een stoel. Arne Jacobsen bleek een zeer getalenteerde student te zijn en won voor zijn afstudeer project, een kunst galerij, een gouden medaille. Kort na zijn afstuderen vergaarde hij zijn status als ultramoderne en vooruitstrevende ontwerper en architect door een Deense ontwerp wedstrijd voor een ‘Huis van de Toekomst’ te ontwerpen. Het huis, in de vorm van een spiraal gebouwd, had een privé garage een botenhuis en een helikopter platform.

 

Arne Jacobsen zou in zijn jaren als ontwerper en architect vele prijzen binnenslepen en wedstrijden winnen. Na het winnen van de ‘Huis van de Toekomst’ award begon Jacobsen zijn eigen bedrijf. Zijn stijl van ontwerpen was functionalistisch, waar de vorm door de functie van het ontwerp werd bepaald. Jacobsen bleef in eerste instantie zich richten op de architectuur en ontwierp huizen zoals het Rothenborg Huis en later een groot resort in de buurt van Kopenhagen. De stijl van zijn ontwerpen was modern wat zijn naam als ultramoderne architect versterkte. Echter niet iedereen kon zijn moderne en vooruitstrevende manier van ontwerpen waarderen. Toen Jacobsen in 1937 het Stelling House on Gammeltorv bouwde. Het viel niet goed in de smaak bij het publiek, waar het gebouw te modern en te anti-monumentaal zou zijn.

 

Vandaag de dag wordt Arne Jacobsen voornamelijk herinnerd voor zijn meubelontwerpen en zijn stoelen in het bijzonder. Zelf zou Jacobsen dit jammer hebben gevonden; hij sprak altijd uit dat hij een architect in hart en nieren was en vermeed het woord ontwerper waar mogelijk. Jacobsen raakte in de wereld van meubelontwerp verzeild door zijn interesse in de Gesamtkunst, een kunstvorm wat streeft om alle of vele verschillende kunstvormen in een object te verwerken. Nagenoeg alle meubels die Jacobsen heeft ontwerpen zijn tot stand gekomen samen met de gebouwen die hij op dat moment ontwierp. Een voorbeeld is het eerste echte designer hotel, het SAS Royal Hotel, wat van 1956-1960 gebouwd werd en waarvan Jacobsen alles heeft ontworpen. Van het gebouw, tot het interieur tot de souvenirs die in het hotel verkocht werden. Hij putte veel inspiratie uit de ontwerpen van gebogen hout van Charles en Ray Eames. Bij Jacobsen stond centraal dat elk element van een ontwerp even belangrijk was en op deze manier kwamen zijn ontwerpen dan ook altijd tot stand. Al zijn ontwerpen kunnen worden omschreven als elegant, modernistisch en bovenal functionalistisch.