aquarellen Er zijn 11 producten

Toont 1 - 11 van de 11 items
Toont 1 - 11 van de 11 items

Een aquarel is een schilderij van verf op waterbasis. Een aquarel wordt meestal op speciaal aquarelpapier geschilderd met speciale aquarelverf. Aquarelleren is de kunst van schilderen met aquarelverf op een aquareldoek. Er zijn veel kunstenaars die zich de kunst van het aquarelleren aangeleerd hebben. Beroemde aquarel kunstenaars zijn Thomas Gainsborough en John Constable. Er zijn ook beroemde kunstenaars die weliswaar niet bekend werden om hun aquarellen, maar desalniettemin aquarel kunst maakten. Een goed voorbeeld hiervan is de beroemde kunstenaar William Turner, die vooral bekend werd door zijn olieverf schilderijen. Op Boxmarkt.nl kunt u verschillende aquarellen vinden van een aantal verschillende kunstenaars.

Er zijn verschillende soorten aquarelverf want aquarelverf is er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er blokjes aquarelverf, maar ook tubes aquarelverf. Daarnaast is er ook aquarelverf in de vorm van water oplosbaar waskrijt en aquarelverf in de vorm van water oplosbare kleurpotloden. Er is wel één overeenkomstig element van alle soorten aquarelverf, namelijk de samenstelling van de verf. Aquarelverf bestaan namelijk ongeveer enkel uit zuivere pigmenten die vermengt zijn met het bindmiddel Arabische gom. Dit is precies wat aquareltekeningen hun “waterige” en “vervloeiende” effect geeft. Door dit bindmiddel wordt namelijk voorkomen dat de verf gaat vlokken. Aquarelverf is een maar licht dekkende verf. Door schilders wordt het ook wel een “transparante” verf genoemd. Dit komt doordat het ten opzichte van dikke dekkende verf zoals olieverf bijna transparant is. Er zijn twee basistechnieken van aquarel. Deze twee basistechnieken heten “nat-in-nat” en “nat-op-droog”. De “nat-in-nat” techniek betekent dat het papier nat gemaakt wordt en er daarna vervolgens op gaat schilderen. De andere techniek, de “nat-op-droog” techniek betekend dat er wordt geschilderd op droog papier. Het papier wordt daardoor niet van te voren nat gemaakt. Deze twee technieken geven beiden een heel ander effect. Bij de “nat-in-nat” techniek vervloeien de lijnen meer in elkaar over en bij de “nat-op-droog” techniek zijn de lijnen een stuk strakker en is er geen sprake van vervloeiing.

Aquarelkunst werd voor het eerst toegepast na de uitvinding van het papier in China. Dit was ongeveer rond het jaar 100 n. Chr. De manier waarop toen geaquarelleerd werd wordt op dit moment nog steeds toegepast in China. De Chinese manier van aquarelleren houdt in dat men met bamboepenselen op rijstpapier schildert. De aquarelkunst is erg lang een kunstvorm geweest dat enkel in China werd toegepast. Echter met de komst van papier, dit was rond de 12e eeuw na Christus, kwam ook de aquarelkunst naar Europa. Vroege aquarelkunstenaars waren Hans Bol (1534-1593) en Antoon van Dyck (1599-1641). Deze vroege aquarelkunstenaars maakten aquarellen over verschillende onderwerpen. Op Boxmarkt.nl kunt u ook aquarelkunst vinden. Voorbeelden van onderwerpen van aquarelkunst die u op Boxmarkt.nl kunt vinden zijn onder andere aquarellen van vogels, van kinderen en van dieren.