Ets Er zijn 3 producten

Toont 1 - 3 van de 3 items
Toont 1 - 3 van de 3 items

Een ets is een afbeelding die gemaakt is in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat. In deze plaat is de afbeelding met behulp van zuur geëtst. De techniek ontstond rond het jaar 1400 en vindt zijn oorsprong in de wapensmederijen van Europa. De wapensmeden van deze smederijen maakten met scherpe beitels en messen versieringen in bijvoorbeeld harnassen en wapens, om deze een beetje op te leuken en aan familienamen aan te passen.

 

Maar hoe ging het etsen dan in zijn werk? Zodra de gravure dan eindelijk klaar was, werd deze opgevuld met een zwart email. Daarna legden de smeders een nat vel papier over de gravure. Op deze manier trok de email voor een deel in het papier. Nadat dit gedaan was, ontstond er een afdruk in spiegelbeeld op de gravure. Voor de smeders was het dus zeer belangrijk dat wanneer zij letters aanbrachten op de gravure, zij dit in spiegelbeeld deden. Deze afdruk werd maar voor een doel gemaakt: namelijk het fungeren als staalkaart voor het vakmanschap van de wapensmid. Denk aan de reclameposters van tegenwoordig en link dat terug naar de etsen van de smeden: voor de smid was een ets goed reclamemateriaal om nieuwe klanten te trekken! Vandaar ook dat de gravure als reproductietechniek haar oorsprong vond bij de smederijen. De technieken van die tijd waren zeer vooruitstrevend.

 

De techniek van het etsen is zeker niet simpel. Men ontdekte dat metaal reageerde op zuur – aangezien zuur of een base het metaal aantast, kwamen de smeden erachter dat ze meer konden met het metaal dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Hierna volgde de etstechniek, die ook in de boekdrukkunst steeds meer gebruikt werd. Als een plaat eenmaal klaar is, wrijft de smid (of etser) inkt in de lijnen. Vervolgens slaat hij of zij de plaat af. Door dit te doen, wordt de inkt eerst met een kaasdoek van de plaat afgewreven. Met een snelle beweging van de hand wordt het oppervlakte van de etsplaat vervolgens schoongeveegd. Het is belangrijk dat dit volledig gebeurt! Dit heet afslaan, zodat alleen de inkt over blijft of de plaat en er geen v viezigheden blijven hangen.

 

Naast de gewone lijnets bestaan er ook andere etstechnieken. Denk bijvoorbeeld aan de aquatint. Deze etstechniek is perfect om toonverschillen in de ets te verkrijgen. De gepolijste etsplaat wordt in een stuifkast gelegd, waarna de plaat gestoven wordt met asfaltpoeder. Na een tijdje haalt de smid de plaat uit de kast en legt deze op een rooster. Door middel van een gasvlam wordt de plaat gelijkmatig verwarmd – door dit te doen smelt het asfaltpoeder en blijft er een etsschilderij over. Daarnaast  is er de vernis mou. Bij de vernis mou wrijft de smid de bovenkant van een warme metalen plaat in met zacht vernis. Dit kan schapenvet of bijenwas zijn. Door vervolgens een papier op het vernis te leggen en daarop te tekenen, ontstaat er een tekening in het vernis.

 

Bij Boxmarkt kunt u verschillende etsen aanschaffen die uw woonkamer verrijken en net dat beetje extra diepte aan uw ruimte geven. Denk bijvoorbeeld aan etsen van de kunstenaar Hans Thoma.