David Bowie

De carriére van de onlangs overleden David Bowie begon in de jaren 60. Op zijn naam staan diverse wereldhits, zowel solo als in duet. Enkele zeer bekende samenwerkingen waren die met Tina Turner, Mick Jager en Queen. Solo scoorde David Bowie hits met o.a. Let’s Dance, Absolute Beginners en Heroes. Tijdens zijn carriére wisselde David Bowie diverse keren van imago, vooral de imago’s uit de jaren 70 kunnen excentriek genoemd worden. Naast zanger produceerde David Bowie muziek voor andere artiesten en was hij ook te zien in een aantal films. Als producer heeft David Bowie o.a. de solo doorbraak van Lou Reed in 1972 begeleid.

 Over het leven van David Bowie zijn meerdere boeken geschreven, een van de laatst verschenen exemplaren was “David Bowie, Ongrijpbaar Genie” door Jeroen Ras. De omslag van dit boek wordt gesierd door een unieke foto van David Bowie uit 1973. Deze foto is gemaakt in een mode studio in Londen in januari 1973.

 Een kenmerk van David Bowie waren zijn verschillend gekleurde ogen. Zijn linkeroog leek een andere kleur te hebben dan zijn rechteroog. Door een vechtpartij in zijn jeugd, waarbij David Bowie een klap in zijn gezicht kreeg, raakte de pupil van zijn linkeroog beschadigd waardoor deze niet meer kon reageren op licht veranderingen.

 Veel bekende bands geven aan geïnspireerd te zijn door David Bowie. O.a. U2 en de Simple Minds hebben er nooit een geheim van gemaakt dat de muziek van David Bowie een grote inspiratie bron voor hen is geweest.

 Het eerste grote succes nummer van David Bowie in Engeland was het met de eerste maanlanding samenvallende Space Oddity uit 1969.

Space Oddity bereikte in Nederland in september van dat jaar een 8e plaats in de hitparade, in de USA haalde het nummer de 15e plaats en in Engeland zelfs een 5e plaats.

In 1975 werd het nummer opnieuw uitgebracht en daarmee kwam David Bowie op de eerste plaats in de Engelse hitparade.

 In de begin jaren van de carriére van David Bowie werd er nadruk gelegd op zijn androgyne uiterlijk en bisexualiteit. Dit resulteerde in de USA in censuur op de hoes van The Man Who Sold The World. Op deze hoes was David Bowie afgebeeld in een jurk en dat was voor de Amerikanen te veel van het goede. De hoes kreeg daarom voor de Amerikaanse markt een ander ontwerp. The Man Who Sold The World werd uitgebracht in 1970.Later in zijn carriére nam David Bowie afstand van zijn bisexualiteit.

 In 1976 kwam David Bowie wederom met een ander personage, The Thin White Duke. David Bowie woonde in die tijd in Los Angeles en gebruikte een stevige hoeveelheid drugs. De eerste kennismaking met The Thin White Duke was op het album Station To Station uit 1976. Het album Station To Station was beïnvloed door funk en disco maar kenmerkte zich grotendeels door een New Wave geluid wat voor die tijd zeer vooruitstrevend was.

 Na Station To Station verhuisde David Bowie naar Berlijn. In deze Berlijnse periode produceerde David Bowie het album The Idiot van Iggy Pop. Op dit album is alle muziek uitgevoerd door David Bowie.

In de Berlijnse periode begon ook de samenwerking met Brian Eno, door David Bowie zijn inspirator genoemd.

In deze Berlijnse periode bracht David Bowie 3 albums uit. Heroes en Low in 1977 en Lodger in 1979. Deze albums werden gekenmerkt door artistieke experimenten. De grootste Nederlandse hit van David Bowie, Sound and Vision, kwam van het album Low. Dit nummer behaalde een 2e plaats in de hitparade. Van Heroes werd het titelnummer Heroes één van de bekendste nummers van David Bowie wereldwijd.

Nummers van Lodger, Heroes en Low werden gebruikt in de film Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

 In 1980 vertrok David Bowie uit Berljn en richte zich in eerste instantie op een acteer carriére. Pas in 1983 bracht hij een nieuw album uit. Dit album, Let’s Dance, bracht David Bowie enorme commerciële successen.Aan dit album werd een wereld tour, The Serious Moonligt Tour, gekoppeld. Met deze tour trok David Bowie overal ter wereld volle zalen en maakte hem tot een wereld ster.

 In 1990 werden alle albums hits van Davd Bowie op cd uitgebracht. David Bowie wilde hiermee afscheid nemen van al zijn oude nummers. Deze cd werd gevolgd door de wereld tour “Sound and Vision”. Deze tour was bedoeld om nog 1 keer alle grote hits ten tonele te brengen en daarna nooit meer.

 Het laatst door David Bowie uitgebrachte album is Blackstar. Dit album werd uitgebracht op 8 januari 2016, op 10 januari 2016 overleed David Bowie in New York.