Glaskunst

Gebrandschilderd glas is een vorm van glaskunst.

Glaskunst behoort tot de beeldende kunsten. Binnen de glaskunst zijn er zijn veel verschillende richtingen. De bekendste richtingen binnen de glaskunst zijn Tiffany , Glas in Lood, Gebrandschilderd glas en Glasfusing.

Eén van de bekendste glaskunstenaars was de Amerikaan Louis Comfort Tiffany. Tiffany is met name bekend door zijn lampen en ook door zijn gebrandschilderde glas. De lampen die Tiffany ontwierp waren in Art-deco en Art-Nouveau stijl en deze zijn heden ten dage nog zeer gewild. Op veilingen worden er enorme bedragen geboden voor originele Tiffany lampen. De stijl van Tiffany wordt tegenwoordig als soort naam gebruikt.

Tiffany was er in geslaagd 2 glassoorten, opaliserend wit glas en helder antiek gekleurd glas te versmelten. Op deze methode heeft Tiffany in 1894 patent aangevraagd. Door deze vinding is tot op de dag vandaag de kijk op glaskunst veranderd.

Glas in lood is ontstaan omdat vroeger glas niet in één deel gemaakt kon worden, het moest gedaan worden in meerde delen. Deze delen werden dan in loodlijsten gevat. Glas in lood ramen zijn vooral te vinden in kerken maar ook nog in herenhuizen.

Een andere vorm van glaskunst is brandschilderen. Hierbij word op oude wijze gemaakt glas gebruikt omdat dit glas allerlei afwijkingen vertoond. Hierdoor word het invallende licht in verschillende richtingen gebroken waardoor een zeer levendig licht spel ontstaat.

Glasblazen is zeer moeilijk om te leren, het wordt gemaakt door in roodgloeiend, dik vloeibaar glas te blazen met lucht. Het wordt speciaal gemaakt door glasblazers. De glasblazers die op deze wijze werken worden speciaal opgeleid.

Glasfusing is een techniek waar stukjes, of repen glas van verschillende kleuren samen worden gesmolten. Hierdoor worden alle kleuren door elkaar gemixt.

Studioglaskunst of vrij glas is een moderne vorm van glaskunst. Harvey Littleton en Dominick Labino waren er in 1962 in geslaagd een glasblaasoven te maken in een klein formaat. Door deze vinding waren glaskunstenaars in staat om onafhankelijk van een fabriek hun eigen werk te maken. Door deze vrijheid nam het aantal glaskunstenaars en uitingsvormen enorm toe.

Een bekende Nederlandse glaskunstenaar is Andries Dirk Copier.

Copier was jaren lang de enige ontwerper in vaste dienst van de Glasfabriek Leerdam.